Popis kurzu:
V kurze „Pečenie kváskového chleba" s Pavlou Machovou sa naučíte piecť hneď dva typy chleba - bez rozkvasu a s rozkvasom. Rozdiel medzi chlebmi Pavla vysvetlí vo svojom kurze. Upiecť domáci chlieb podľa návodu Pavly Machovej zvládne určite každý.
Najprv sa naučíte, ako si pripraviť kvások, pretože dobrý kvások je základom pre upečenie dobrého chleba. Dozviete sa, aké používať múky. Každá múka totiž nie je pre pečenie chleba vhodná a už vôbec nemusí byť vhodná pre založenie kvásku.
V kurze sa dozviete:
- ako si pripraviť ražný kvások
- aký je rozdiel medzi chlebom bez rozkvasu a s rozkvasom
- aké múky k pečeniu používať
- ako cesto na chlieb prekladať a stáčať
- koľko času budete na pečenie chleba potrebovať
- ako zužitkovať prebytky ražného kvásku
Pavla Machová je pekárka samouk. Začínala štýlom pokus - omyl, hľadaním návodov na internete a na vlastnej koži si vyskúšala, aké chyby je možné pri zakladaní kvásku urobiť. Postupne prišla na to, ako správne postupovať, aby chlebové cesto bolo dobre pripravené a vykynuté
(zobraziť celý popis kurzu)
Ponúknuť svojej rodine alebo hosťom vlastný, voňavý a nadýchaný chlieb môže každý, kto Pavlin kurz absolvuje. Vďaka tomu, že sama prešla dlhou a strastiplnou cestou k skvelému domácemu chlebu, predstavuje v kurze všetko postupne a detailne.
Pusťte sa do pečenia a DOBROU CHUŤ!
Lekcie kurzu:
Čo je kváskový chlieb a z čoho sa skladá, si povieme v tomto videu.
Čo budeme k pečeniu potrebovať? Lepšie je mať všetko pripravené, než aby sme zistili, že nám niečo chýba počas pečenia.
Nie je múka ako múka, a tak si v tomto videu povieme o tom, aké múky sú na pečenie chleba vhodné a aké nie.
Prosím, pošli mi text, který chceš přeložit.
Správny výber a veľkosť ošatky je dôležitá pre správne kysnutie. V tomto videu si povieme, aké máme možnosti.
Ako si správne prácu rozvrhnúť a koľko času nám to vlastne všetko zaberie? To sa dozviete v tomto videu a povieme si, aké sú časové možnosti kysnutia cesta.
Kvásek je základ chleba a preto vyžaduje náležitú starostlivosť. Čomu sa vyvarovať, sa dozviete už v tomto videu.
Ako to všetko začína a ako sa budeme ďalej o kvások starať, to si povieme v tomto videu.
Pokračujeme v starostlivosti o kvások a pozorujeme, ako pracuje.
Kvas sa začína meniť, ako s ním ďalej nakladať a ako spracovať jeho prebytky?
Na kvásku je už veľmi patrné, že silnie a správne pracuje. Povieme si, čo sa s ním môže stať, keď mu nedáme správnu starostlivosť.
Kvas má už 5 dní, rýchlo pracuje a je silnejší. Čo s kváskom pred pečením?
Povieme si, ako budeme postupovať ďalej, a pripomenieme si, ako si všetko časovo rozvrhnúť. Povieme si, aký je rozdiel medzi chlebom bez kvásku a s kváskom.
Ako na cesto? Správny postup a gramáž sa dozviete v tomto videu.
Aké sú spôsoby prekladania cesta a prečo je to dôležité, si povieme v tomto videu.
Ako správne stočiť cesto, ako vysypať ošatku, akú múku na to použiť a tiež ako dlho nechať cesto kysnúť, sa dozviete práve v tejto časti.
Je cesto dostatočne vykysnuté? Ako nahriat rúru a ako dlho piecť? To sa všetko dozviete tu.
Ako má správne znieť dobre upečený chlieb?
Tak čo, ako sa nám to podarilo?
Naučíme sa ďalší spôsob pečenia chleba. Pripomenieme si, čo je to rozkvas, a povieme si, ako budeme postupovať v nasledujúcich videách. Zopakujeme si, ako si všetko časovo rozvrhnúť.
Opakovanie je matka múdrosti - čo je rozkvas a ako ho založíme. Ako nám môže skrátiť alebo aj predĺžiť čas, si povieme v tomto videu.
Správny postup a gramáž pri zakladaní cesta s rozkvasom sa dozviete v tomto videu.
Pripomenieme si prekladanie cesta.
Pripomenieme si, ako stočíme cesto, a povieme si, ako dlho bude chlieb kysnúť.
Ako spoznáme, že je cesto dostatočne vykysnuté? Nahriatie rúry a pečenie chleba si ukážeme v tomto videu.
Podaril sa chlieb? Poďme sa na to pozrieť.
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Pavla Machová
1 kurz
Ahoj, volám sa Pavla Machová a pečeniu kváskového chleba sa venujem viac ako 6 rokov. Moje pečenie začalo celkom nevinne. Prehovoril ma k tomu manžel. Mne sa do pečenia vôbec nechcelo. Nikdy to nebolo moje hobby, predsa som to teda skúsila. Bohužiaľ moje začiatky boli viac než desivé. Chcela som to prekonať a nevzdala som sa. A ono sa to vyplatilo.
Dnes pečiem s obrovskou radosťou a vždy sa teším z toho, keď niekoho môžem domácim chlebom pohostiť. Pretože viem, že to nemusí byť vždy jednoduché, rozhodla som sa vám odovzdať svoje znalosti a skúsenosti, aby sa pre vás pečenie stalo radosťou a hrou, rovnako ako pre mňa. Upiecť skvelý chlieb zvládne každý. Chce to len trochu času, chuť naučiť sa niečo nové a mať trochu tej trpezlivosti.
Ctibor Veleba
5. 12. 2024
Kurz je skvělý! Díky podrobným videím a jasným návodům jsem se naučil všechny kroky od přípravy kvásku až po pečení chleba. Instruktorka byla velmi srozumitelná a měla skvělé tipy, jak se vyhnout častým chybám při pečení. Líbí se mi, že si mohu kurz procházet vlastním tempem, což mi dává flexibilitu. Po kurzu jsem konečně zvládl upéct perfektní kvasový chléb, který je nejen chutný, ale i zdravý. Doporučuji každému, kdo se chce naučit péct kvalitní chleba.
Kurzy pro radost
Dobrý den, Ctibore,
děkujeme Vám za tak krásné hodnocení a pět hvězdiček! 😊 Jsme nadšení, že Vás kurz tak zaujal a že díky němu zvládáte upéct perfektní kvasový chléb. Je skvělé, že podrobná videa, srozumitelné návody a užitečné tipy od instruktorky Vám pomohly vyhnout se častým chybám a získat jistotu při pečení.
Máte pravdu, že možnost postupovat vlastním tempem je obrovskou výhodou – člověk si tak může vše v klidu osvojit. Přejeme Vám spoustu radosti z dalšího pečení a samozřejmě mnoho lahodných bochníků! 😊 Budeme moc rádi, pokud se s námi podělíte o své pekařské úspěchy.
Víťa z Kurzů pro radost