Popis kurzu:
Kurz pečenia a zdobenia perníčkov pre vás pripravila jedna z najlepších českých perníčkáriek Lenka Chudomelová. Lenka vás naučí, ako piecť a zdobiť malé i veľké perníčky, prezradí vám svoje léty overené receptúry a zasvätí vás do tajomstiev prípravy správnej perníčkovej polevy. Pečeniu perníkov sa Lenka venuje celé štvrtstoročie a jej perníčky sa dostali takmer do celého sveta.
V kurze sa naučíte:
- ako pripraviť perníkové cesto
- ako vyrobiť polevu na zdobenie perníčkov
- ako zdobiť perníčky mriežkovou technikou
- ako nanášať celoplošnú glazúru
- aké sú ďalšie techniky zdobenia perníčkov
Už v neplatenej časti sa naučíte, ako perník správne vyvaľkať a vykrajovať, a Lenka prezradí aj tajomstvá, ako dosiahnuť lesklého povrchu perníčkov. Dozviete sa, aké používať farby na polevu a ako farby používať. 
(zobraziť celý popis kurzu)
Lenka Chudomelová vytvára krásne perníčky najrôznejších tvarov. U detí obľúbené zvieratká - mačička, psík, slon alebo zajko. Ukáže najčastejšie vianočné motívy - anjelíčky, zvončeky, podkovy, prasiatko pre šťastie a alebo zasneženú chalúpku. A nebudú chýbať ani tradičné veľkonočné motívy - zajko, kohútik, sliepočka alebo nádherný veľkonočný svietnik.
Samozrejme Lenka v kurze ukáže zdobenie i najčastejšieho tvaru perníka - srdiečka.
Lekcie kurzu:
V tejto časti sa dozviete, ako cesto vyvaľkať a ako dosiahnuť lesklý povrch perníkov.
Aké existujú na trhu pomôcky na zdobenie a ako si pripraviť zdobiaci kornútok
Aké sú farby na polevy a ako ich používať
Prosím, pošli mi text, který chceš přeložit.
Príprava perníkového cesta vrátane receptúry
Zadělávať cesto ručne alebo v robote? Lektorka vysvetlí rozdiely v kvalite aj trvanlivosti cesta.
Aké sú vykrajovačky a ako si poradiť s vykrojením veľkého perníka
Príprava polevy na zdobenie hnedých perníčkov vrátane receptúry
Príprava polevy na celoplošnú glazúru vrátane receptúry
Zdobenie hnedých perníčkov a ako opraviť prípadné chyby
Ako nanášať celoplošnú glazúru na pripravené perníčky
Zdobenie mriežkovou technikou je pracné, ale výsledok stojí za to.
So zdobením vpíjanou metódou môžu pomáhať deti a určite ich to bude baviť.
Ak potrebujete vyrobiť viac perníčkov so rovnakým alebo zložitým obrázkom, šablóna je presne ten pomocník, ktorého potrebujete.
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Lenka Chudomelová - perníčkárka
1 kurz
Vyrábať perníčky a robiť nimi ľuďom radosť, je moje životné poslanie. Dvadsať rokov sa ich výrobou úspešne živím. Začínala som ako samouk, nemala som sa od koho učiť a neboli dostupné materiály, z ktorých by som mohla čerpať rady. Vyskúšala som množstvo receptov a postupov a všetky svoje skúsenosti vám v kurze odovzdám. Vďaka rôznym akciám a trhom sa moje perníčky dostali do celého sveta a vždy ma poteší, keď mi ľudia píšu, že som im urobila radosť a moje perníčky majú vystavené aj niekoľko rokov. Mnohokrát som ich darovala na rôzne charitatívne akcie do domovov dôchodcov a do detských domovov. Slzy v očiach seniorov ani nejdú opísať. Niekoľkokrát o mne bolo písané v rôznych periodikách a bolo so mnou natočených niekoľko reportáží do televíznych programov. Svoju prácu milujem, ale asi ju, bohužiaľ, nebudem mať komu odovzdať. Možno sa medzi vami nájde niekto, kto perníčkarstvo odovzdá aj ďalším generáciám.
Anna Baginová
11. 12. 2024
Asi jsem ještě nezažila kurz (a to jich navštěvuji hodně), který by obsahoval tolik praktických a užitečných rad v tak krátkém čase. Co minuta, to nějaká zajímavá informace, jsem z toho nadšená. No a to zdobení na to ani nemám slov, nádhera. Mám dva dotazy k celoplošné glazuře. Zmínila jste, že se tam určitě nepoužívá kyselina citronová, proč ne? A ještě k tomu cukru, přijde mi zvláštní, že na tu celoplošnou se používá obyčejný moučkový, protože ten pudrový by dělal hrudky. Jak to, že to není naopak když ten pudrový je jemnější? Moc ráda bych pochopila tu "chemii" toho, jak to funguje.
Kurzy pro radost
Dobrý den, Anno,
děkujeme Vám za nádherné hodnocení a pět hvězdiček! 😊 Je skvělé, že Vás kurz nadchl množstvím praktických rad a tipů a že jste ocenila i precizní zdobení. Váš dotaz ohledně celoplošné glazury je moc zajímavý!
Kyselina citronová se do glazury často nedoporučuje, protože by mohla narušit hladkou strukturu polevy a způsobit praskání nebo nerovnosti při zaschnutí. Co se týká cukru, pudrový cukr je sice jemnější, ale někdy obsahuje více škrobu (používá se například kvůli lepší sypkosti), což může vést k tvorbě hrudek. Obyčejný moučkový cukr má lepší vlastnosti pro celoplošnou polevu, protože se lépe pojí s ostatními surovinami a zanechává hladký povrch.
Doufáme, že Vám tato odpověď pomůže „rozklíčovat“ tu chemii! 😊 Pokud byste měla další dotazy, rádi je předáme lektorce. Přejeme Vám spoustu radosti z pečení a zdobení perníčků a krásně nazdobené kousky!
Víťa z Kurzů pro radost