Popis kurzu:
Zber jedlých kvetov, to je veľká radosť! Už len pobyt v prírode, objavovanie nových druhov rastlín aj stretávanie „starých známych“ človeka veľmi obohatí. A čo teprve, keď tieto svoje znalosti využijete v kuchyni a s pomocou kvetov vykúzlite krásne a chutné pokrmy, ktorými prekvapíte svojich blízkych?
V kurze „Jedlé kvety aneb Príroda na tanieri“ zistíte, koľko druhov kvetov si môžete pridať do svojho jedla. Niektoré z nich budete poznať a možno vás prekvapí, že aj ony sa dajú jesť. Inými si rozšírite svoje botanické znalosti a dozviete sa, kde ich nájdete, či majú liečivé účinky a ako najlepšie ich pripraviť, aby ste nachystali chutné a oku lahodiace pokrmy. Zároveň vás ale lektorka Kamila Brotánková naučí, ako ich zbierať bezpečne, aby ste nemuseli mať strach zo zámene rôznych druhov.
V kurze sa dozviete:
- aké druhy rastlín majú jedlé kvety
- čo zbierať a v akom ročnom období
- aké sú najväčšie benefity a dôležité zásady pri zbieraní rastlín
- ako jednotlivé kvety pripravovať v kuchyni, aby ste si na nich čo najviac pochutnali
- ako sa vyhnúť zámene jedlých rastlín s nejedlými druhmi
- akým rastlinám sa úplne vyhnúť
- ako podľa videonávodu pripraviť niekoľko kvetinových pokrmov
- aké liečivé účinky majú niektoré z rastlín a ako ich používať
- ako s jedlými kvetmi začínať alebo ako ich podávať ľuďom, ktorí ich zatiaľ neskúsili
- ako sa vybaviť na zber kvetov
- na čo dať pozor pri zbieraní kvetov u detí
Zber jedlých kvetov je krásnym spôsobom, ako sa naladiť na prírodu a objaviť jej skryté poklady, ktoré obohatia váš jedálniček. Prináša do kuchyne nielen farby, ale aj zaujímavé chute, ktorými potešíte rodinu aj priateľov. Zároveň jedlé kvety ponúkajú pestrú škálu vitamínov a liečivých účinkov, ktoré môžu podporiť vaše zdravie
(zobraziť celý popis kurzu)
Zber jedlých kvetov je báječnou možnosťou, ako byť v jedle čiastočne sebestačný a pridať do svojich pokrmov kúzlo prírody. Predovšetkým je to ale radostné spestrenie života, možnosť, ako sa priblížiť prírode a jej kráse i múdrosti. Stretnete sa tu s kvetinami na záhrade, na lúke alebo v lese, ale aj s kríkmi a stromami, ktoré majú jedlé kvety.
Naučte sa spoznávať viac než 70 druhov kvetov, ktoré ozdobia váš tanier a potešia oko i chuťové poháriky.
Lekcie kurzu:
Najväčšie benefity zberu a konzumácie jedlých rastlín. Dozviete sa, ako nám zber rastlín môže pomôcť k duševnej pohode aj k zdravej a vyváženej strave.
V tejto časti si povieme dôležité pravidlá týkajúce sa zberu rastlín, aby to bolo v súlade s prírodou aj s naším zdravím. Dozviete sa, ktorým miestam sa vyhnúť, aby nás konzumácia rastlín nepríjemne prekvapila, a taktiež si zdôrazníme, aké je dôležité myslieť nielen na náš úžitok, ale aj na miesto, v ktorom sa pohybujeme.
Videorecept, podľa ktorého si jednoducho pripravíte vynikajúci šeříkový čaj, ktorý robím každý rok. Jeho jemne nasladlá a zaujímavá chuť prekvapí nejedného hosťa. Na jeho prípravu sa používa oxidácia (fermentácia), ktorá je veľmi jednoduchá, a dá sa využiť aj pri príprave iných kvetinových čajov.
Prosím, pošlite mi názov alebo popis, ktorý chcete preložiť.
V tejto časti si povieme niekoľko dôležitých tipov, aby vás jedlé kvety neodradili hneď na začiatku. Povieme si tiež, ako ich ponúkať deťom alebo ľuďom, ktorí zatiaľ kvietky na tanieri neskúsili.
Čo všetko sa nám môže hodiť, keď ideme na menšiu či väčšiu prechádzku prírodou? Zákony schválnosti fungujú dokonale, preto je lepšie byť vybavený, aby sa nám nestalo, že keď pôjdeme len s holými rukami, stretneme najviac zaujímavých rastlín na zber.
V tejto časti sa pozrieme na jedlé kvitnúce rastliny skorého jari. Nájdeme tu púpavu, fialku, macešku a ďalšie.
Máme tu ďalšie jedlé kvety časného jari, tentokrát to bude prvosenka, hluchavka, jabloň a ďalšie.
V ďalšom dieli si predstavíme kvety neskorého jari. Nájdeme medzi nimi rozrazil, chren, popenec a ďalšie rastliny.
K neskorému jaru patrí aj orgován alebo napríklad akát.
Čo môžeme nájsť začiatkom leta? Napríklad ružu, sedmikrásku a ďalšie rastliny.
Ďalej nás čakajú tužobník, levanduľa, kakost a ďalšie.
V tejto časti si budeme rozprávať o rastlinách kvitnúcich neskorým letom. Povieme si napríklad o pupavke, bohyške alebo denivke, ale aj o ďalších kvetoch.
Ďalšie, ktoré môžeme v neskorom lete objaviť, sú napríklad juka, topolovka alebo dobromysel.
V pätnástej časti si predstavíme jedlé kvety, ktoré kvitnú ešte na jeseň alebo až do mrazu. Povieme si o slnečnici, georgíni a ďalších jedlých kráskach.
Jedlé kvety nám môžu ozvláštniť rôzne pokrmy – záleží na ich vlastnostiach. Povieme si, na aké spôsoby môžete jedlé kvety v kuchyni pripravovať.
Ako sa dajú využiť rastliny s jedlými kvetmi na podporu nášho zdravia? Niektoré byliny v malom množstve pomáhajú, ale vo väčšom môžu uškodiť. Ktoré skupiny ľudí by si mali dať na tieto byliny obzvlášť pozor? O tom si povieme v tomto diele.
V tejto časti si povieme o tom, ako zbierať jedlé kvety bezpečne, aby sme sa nevystavili riziku otravy. Takisto zistíme, ako učiť deti rozlišovať jedlé a jedovaté druhy rastlín.
Aké jedovaté druhy rastlín môžeme u nás stretnúť a prečo je dobré ich poznať? Zameriame sa na jednotlivé prostredia – rastliny v parku, v lese, na lúke či na záhrade.
Kvety v cestíčku, to je tempura. A ako pripraviť toto lahodné jedlo z margaretiek, ďateliny, čierneho bezového alebo napríklad z tužobníka? Ukážeme si, ako vytvoriť tempuru – pokrm, ktorý si zamilujú aj ľudia, ktorí sa snažia jesť rastliny prvýkrát.
Kvetinové maslo alebo pomazánka, to je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako využiť kvety v kuchyni. Zároveň ide o veľmi efektné jedlo napríklad na oslavách.
Agar je skvelou možnosťou, ako za pomoci ovocia a jedlých kvetov vytvoriť krásny dezert. Poďme si ho podľa videoreceptu vyskúšať spoločne.
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Kamila Brotánková - lektorka kurzov o jedlej záhrade a zdravej kuchyni
1 kurz
Každý má tie svoje milé miesta, kde sa cíti dobre a doma. Tie moje milé miesta sú na lúkach, v lesoch, na záhrade, ale aj v našej kuchyni alebo v ateliéri. Najlepšie mi je, keď môžem rukami pohladkať kôru dubov, vnímať farby a tvary kvetov, cítiť vôňu hlíny... A môj pobyt v prírode ma inšpiruje k tomu, aby som vytvorila to, čo nám potom doma chutná, čo poteší jazyk i oči.
Rada s prírodou spolupracujem. Snažím sa, aby môj pobyt v nej nezatěžoval, naopak, snažím sa ju podporiť. A tak sázím medonosné rastliny, vytváram vo svojej prírodnej záhrade vhodné podmienky pre život rastlinám i zvieratám. To, čo nám príroda daruje, potom vo svojej kuchyni pridávam do jedla tak, aby to bolo ku zdraviu a dobrej chuti aj pre moju rodinu.
Som vďačná za možnosť predávať teraz tieto svoje skúsenosti aj vám. Kiež vám môj kurz o jedlých kvetoch prinesie veľa radosti!
Kamila
PS: Na FB a IG ma nájdete pod menom Tvorím s krajinou.
Hana Švejdová
14. 12. 2024
Velice zajímavý kurz, na který se moc těším. Zatím jsem z vlastní zkušenosti v této oblasti znala jen sedmikrásku - ta čistí krev. Že se nechá dělat ze šeříku i čaj byla pro mě novinka - teď se těším i na ty další květiny. V želatině budou vypadat krásně a Vánoce se obohatí novým druhem zákusků. Hezké Vánoce Vám všem.
Kamila Brotánková
Moc Vám děkuji za přívětivé hodnocení, milá Hanko. Přeji Vám, ať Vám kurz přinese mnoho radosti s jedlým kvítím!