Popis kurzu:
V kurze „Príprava kvašenej zeleniny – kysané zelí“ sa s Denisou Šimlovou alias Divoženkou v kuchyni naučíte doma pripravovať kysané zelí. Na samotné kvašenie budete okrem zelí, soli a šroubovacích sklenic potrebovať už len své šikovné ruky a bežné kuchynské náčinie.
Kvašenie či kysanie zeleniny patrí k tradičným spôsobom konzervácie zeleniny. Naši predkovia nakládali zelí po desiatkach kil do kameninových súdkov. My si ho môžeme napoprvé pripraviť v malom a vo sklenicách.
V kurze sa dozvíte:
- aké výhody má kvašená zelenina
- aké sú vhodné nádobky na fermentování
- aké sú 3 najväčší fermentačné omyly
- ako krok za krokom pripravovať kysané zelí
- ako krájať, krútiť, mačkať a pěchovať zeleninu do sklenic
- ako zeleninu zaťažiť, aby ste sa vyhli plísni
- ako kvašenie probíha a ako zeleninu skladovať
- aké sú obľúbené zelné kombinácie a recepty na jídla s kysaným zelí
Lektorka vás prípravou kysaného zelí prevedie krok za krokom a podelí sa s vámi o praktické tipy a inšpiráciu, s čím zelí kombinovať a ako s ním variť. Súčasťou kurzu sú aj skriptá v PDF
(zobraziť celý popis kurzu)
Kvašené zelí je ideálnym začiatkom, dá sa povedať základným kameňom kvasenia, takže po zvládnutí zelí sa môžete pustiť do ďalších zeleninových experimentov.
A v čom je vlastne kvašená zelenina tak skvelá? Kvasenie je prospešné hneď z niekoľkých dôvodov. Nielenže zvyšuje obsah probiotík a posilňuje imunitný systém, ale tiež zlepšuje vstrebávanie živín a predlžuje trvanlivosť zeleniny bez potreby chladenia alebo pridávania chemikálií. Tento proces môže pomáhať v detoxikácii tela a znižovať riziko niektorých chronických ochorení. Tak poďme na to!
Lekcie kurzu:
Láka vás kvasenie zeleniny pre nové chute, zdravotné účinky alebo ako metóda konzervácie? Dôvodov, prečo sa do domáceho kvasenia pustiť, je množstvo a určite medzi nimi objavíte aj ten svoj.
Kapusta je na kvasenie úplne ideálna, vypočujte si, prečo je to tak.
Aké sú ideálne nádoby na kvasenie? No predsa poháre! Viac sa dozviete v treťom diele tohto kurzu.
Zoznámte sa s tromi najčastejšími omylmi alebo chybami týkajúcimi sa kvasenia.
V tejto časti si predstavíme suroviny, ktoré budete na kysané kapustu potrebovať.
Prehliadka kuchynského náradia, ktoré sa vám bude hodiť na kvasenie kapusty.
Krájanie a krájanie kapusty podrobne a na vlastné oči.
Koľko soli pridávať na konkrétne množstvo zeleniny? To sa dozviete v deviatom diele tohto kurzu.
Po krájaní je čas na miesenie kapusty.
Ako kapustu do sklenice napchať? Poďme na to!
Kapustu je potrebné zaťažiť, aby sme sa vyhli plesni. V tejto časti si ukážeme, ako na to.
Zaujíma vás, ako prebieha fermentačný proces? Pozrite si tento diel.
Nie ste si istí, ako spoznať, že je vaše kapusta hotová? Poďte tomu prísť na kĺb.
V pätnástej časti tohto kurzu sa pozrieme na tému hygieny. Pri kvasení a odoberaní kapusty je totiž hygiena veľmi dôležitá.
Kapustu nemusíte pripravovať len s rascou, dá sa s ňou krásne hrať. V tejto časti kurzu sa dozviete, s čím môžete kapustu kombinovať a aké sú obľúbené kapustné kombinácie.
Povedanie o varení s kyslou kapustou a tri obľúbené recepty na stiahnutie.
V poslednej časti kurzu sa s vami rozlúčim a pozvem vás na ďalšie živé aj online akcie. Tu si tiež môžete stiahnuť skriptá k kurzu. Veľa šťastia!
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
O lektorovi:
Denisa Šimlová - zbieračka a kráľovná kvasenia
1 kurz
Volám sa Denisa Šimlová. Som kráľovná kvasenia a vášnivá zberačka jedlých darov prírody. Verím v naozajstné domáce jedlo, nekonečnú prírodnú hojnosť a malé krôčiky k sebestačnosti.
Z rodnej Prahy sme sa s rodinou odsťahovali do roubenky na Kokořínsku, kde neustále skúmam, čo všetko jedlého a liečivého u nás rastie a ako to môžeme tradičnými i modernými spôsobmi spracovávať.
S radosťou, ľahkosťou a neutíchajúcim nadšením o tom píšem ako „Divoženka v kuchyni“ na svojom webe, v divoženkovskom zpravodaji, na Facebooku i Instagrame. Organizujem živé a on-line kurzy kvasenia a jedlé a hubové prechádzky.
Milan Novotný
14. 12. 2024
Dobrý kurs. Jsem úplný začátečník v tomto odvětví. Chci se dále zajímat o tuto techniku. Zejména ,že je to prospěšné pro naše tělo a pestrost ve výživě. Děkuji.
Kurzy pro radost
Dobrý den, Milane,
děkujeme Vám za Vaše krásné hodnocení a pět hvězdiček! 😊 Jsme rádi, že Vás kurz zaujal a inspiroval k dalšímu zkoumání techniky kvašení. Je skvělé, že chcete rozšířit své znalosti – fermentovaná zelenina je nejen chutná, ale i velmi zdravá a skvělý doplněk stravy.
Přejeme Vám hodně úspěchů při kvašení a radost z domácích výtvorů! Pokud budete mít další dotazy nebo se budete chtít podělit o své zkušenosti, určitě nám dejte vědět. 😊
Eva z Kurzů pro radost