Vôňa čerstvého chleba, chrumkanie dokonale upečenej kôrky… A tá chuť! S chlebom z supermarketu o túto jedinečnú hru zmyslov najskôr prídete. Avšak ak si ho upečiete doma, budete si môcť užívať nielen dokonalú chuť čerstvého bochníka, ale aj úžasný pocit, že ste svoje pekárske umenie posunuli do nových výšin. Ako na to?

Spustu ľudí síce výroba domáceho chleba láka, ale netrúfajú si pustiť sa do nej v predstave, že ak nie sú vyučení alebo skúsení pekári, bochník sa im nepodarí. Často taktiež panuje predstava, že pečenie domáceho chleba je náročné a zaberie veľa času, a tak sa oplatí kúpiť ten zo samoobsluhy. V nasledujúcom článku vás však presvedčíme, že tieto obavy sú zbytočné. Takže ako upiecť chlieb doma?

Rúra, alebo pekáreň?

Začnime vybavením domácnosti, ktoré budete pre pečenie chleba potrebovať. Dnes veľmi obľúbená domáca pekáreň predstavuje veľmi jednoduchý spôsob, ako piecť chlieb. Tento šikovný spotrebič sa totiž o všetko podstatné postará za vás. Ako upiecť chlieb v domácej pekárni? Podľa návodu do nej nasypete všetky potrebné suroviny a zapnete príslušný program. Hnetenie, kysnutie i následné pečenie už je úplne na prístroji. Na internete nájdete množstvo receptov na chlieb z domácej pekárne, takže je len a len na vás, ktorý si vyberiete.

Na to, aby ste mohli upiecť domáci chlieb, pekáreň samozrejme nepotrebujete. Môžete ho pripraviť pekně postaru. V takom prípade máte tri možnosti, ako upiecť chlieb v rúre. Prvá z nich je pečenie vo forme (ideálne v smaltovanej alebo napríklad klasickej železnej na biskupský chlebíček), v ktorej necháte cesto aj kysnúť. Toto pečenie je ideálne pre menej skúsených pekárov – nemusíte cesto nikam vylievať, nie je nutné sa báť o tvar chleba. Jednoducho formu vymastíte, dáte do nej cesto, a až vykysne, všetko vložíte do rozpálenej rúry.

Veľmi efektívne a nijako zložité je piecť chlieb v hrnci pod pokrievkou (prípadne v zapekacej forme s pokrievkou). Hrnce vložte do rúry hneď, ako ju zapnete, aby sa rozohrial spolu s ňou, potom do neho vložte vytvarované cesto, priklopte a prvých 15 až 20 minút pečte chlieb pod pokrievkou. Potom hrniec odklopte, znížte teplotu v rúre a chlieb dopečte odkrytý.

Tretím spôsobom, ako upiecť chlieb v rúre, je takzvaně na kameni. Ak máte naozajstný kameň na pečenie, použite ten, ak nie, siahnete napríklad po liatinovej panvici vhodnej do rúry alebo po plechu (len pozor, tenké plechy majú tendenciu sa počas pečenia „hýbať“, takže chlieb môže zospodu popraskat). Pri pečení na kameni je nutné do spodnej časti rúry pridať ešte jeden plech, na ktorý nalejete asi 150 ml vody. Až sa rúra rozohrie, dajte cesto na plech a pečte asi 10 minút, potom vyvetrajte paru, znížte teplotu a chlieb dopečte.

Kvásek, alebo droždie?

Každý skúsený „domáci pekár“ či „domáca pekárka“ vám najskôr povie, že jediný správny spôsob, ako piecť chlieb, je z kvásku. Áno, jedná sa o storočiami overený a tradičný postup a chuť kváskového chleba je nenahraditeľná, ničmenej to neznamená, že nie je možné dobrý chlieb upiecť aj bez kvásku.

Na internete nájdete množstvo receptov na bezkváskový chlieb, ktorý sa zaděláva so sušeným alebo klasickým pekárskym droždím. Ak ste úplným začiatočníkom a netrúfate si na vlastný kvások, prípadne nemáte v okolí nikoho, kto by vám kvások poskytol, nemusíte sa domáceho chleba vzdať. Proste upečiete ten z droždia.

Že vo vás kvások žiadne obavy nevyvoláva? Skvelé! Potom pred sebou máte cestu za dokonalým chlebom, ktorý si zamiluje celá rodina. Kváskový chlieb má špecifickú chuť, navyše vydrží dlhšie vláčny a mäkký. Takže ako upiecť chlieb z kvásku?

Kvásek je zmes najčastejšie žitnej múky a vody, ktorá sa nechá prirodzene zkvasit. Musí sa pravidelne prikrmovať a je nutné oň sa starať – podobne ako napríklad o domáceho maznáčika. Ale nebojte, stačí trochu praxe a budete mať bez väčšej námahy nekonečnú zásobu domáceho kvásku.

Podrobný návod, ako kvások pripraviť a udržiavať pri živote, získate napríklad v našom online kurze Pečenie kváskového chleba s lektorkou Pavlou Machovou, ktorá vás naučí všetko potrebné o žitnom kvásku a následnej príprave domáceho bochníka.

Môžete sa taktiež začítať do nášho článku Príprava kvásku na chutný chlieb.

 

 

Ak by sa vám nechcelo pripravovať kvások doma, skúste sa opýtať v niektorej pekárni vo svojom meste – často sa stáva, že kvások ponúkajú na predaj. Alebo sa pozrite na internet a určite nájdete možnosť pripojiť sa ku komunite ľudí, ktorí sa o kvások radi podelia.

Ruky, alebo robot?

Ako si vyberiete akýkoľvek recept na domáci chlieb, jedno vás bude určite spájať – hnetenie. S chlebovým cestom je nutné si poriadne „pohrávať“, aby bolo vláčne a všetky ingrediencie sa krásne prepojili. Ak máte doma kuchynský robot, máte prácu v mnohom uľahčenú. Ak nie, budete musieť zapojiť silu v rukách. Hnetenie cesta je pomerne namáhavé, ale určite sa oplatí ho neuspěchať a neodbývať. Keď vás začnú ruky bolieť, proste si chvíľu oddýchnite a potom začnite znova. Hnetenie vám tak síce zaberie viac času, ale stojí to za to – ten pocit, ako sa vám cesto mení pod rukami, za tú trochu námahy rozhodne stojí.

Ďalšou dôležitou súčasťou postupu, ako piecť chlieb, je kysnutie. Počas neho by malo cesto asi zdvojnásobiť svoj objem. Doba kysnutia závisí na okolnej teplote. Vyhnietené cesto preneste do misy (alebo formy, v ktorej chcete chlieb piecť) a prikryte utierkou, prípadne potravinárskou fóliou – dôležité je, aby cesto zvrchu príliš neosychalo. Niektoré recepty radia cesto v priebehu kysnutia niekoľkokrát „prekladať“. U takého spôsobu nemusí cesto toľko povyskočiť, pretože do procesu zasahujete, ale nebojte, v rúre to dožene.

Žito, alebo pšenica?

Z čoho domáci chlieb upiecť? Vlastne záleží len na vás, respektíve na vami vybranom recepte. A tých je k dispozícii bezpočet. V kuchárkach či na internete nájdete návody:

    • ako upiecť tradičný žitný chlieb alebo ten z pšeničnej múky, 
    • ako na bezlepkový pecen
    • ako doma vykúzliť orechový alebo semínkový bochník
    • alebo ako upiecť proteínový chlieb, ktorý oceníte napríklad pri ketodiete.

Zkrátka a dobre – domáci chlieb je síce trochu mágie, ale rozhodne žiadna veda. Zvládne ho aj úplný pekársky začiatočník bez akéhokoľvek vybavenia. Stačí vám rúra, plech a potrebné suroviny. A samozrejme nadšenie a potrebné odhodlanie. Odmenou vám bude úžasný domáci chlieb, ktorému nikto neodolá. A než sa nadějete, stane sa pečenie chleba bežnou súčasťou vašej domácnosti. Na ten z obchodu totiž veľmi rýchlo zabudnete!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL+V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Diskusia


Pre pridanie príspevku si najprv vytvorte profil:

Máte už vytvorený profil? Prihláste sa kliknutím sem.