Koláče patria k najobľúbenejším dezertom na svete. Nesmú chýbať na žiadnej oslave, majú množstvo chutí a snáď ešte viac podôb. Upiecť koláč nie je zas tak zložité, ale veľa ľudí sa obáva, že nebudú schopní svoje cukrárske dielo poriadne „vyzdobiť“. Ale ani toho netreba sa obávať. Zistite s nami, ako nazdobiť koláč!
O tom, akú bude mať koláč príchuť, rozhoduje len a len jeho autor. A rovnako je to aj so zdobením. Fantázii sa medze nekladú a na internete nájdete prakticky nekonečné množstvá inšpirácie. I napriek tomu však existujú osvedčené tipy a základné postupy, ktoré vám pri zdobení koláča uľahčia prácu. Ktoré to sú?
Jak ozdobiť koláč ovocím
Vďaka ovociu získate farebnú paletu, z ktorej môžete skladať vzory, nápisy a obrazce. Ale aj ovocie naskladané na koláči „len tak“ pôsobí veľmi efektne! Koláč môžete pokryť ovocím celý, alebo napríklad len po obvode. Aby sladké plody z koláča nepadali, umiestňujte ich napríklad na krém alebo polevu. Prípadne môžete jednotlivé kúsky ovocia „lepiť“ ku korpusu do požadovaného obrazca čokoládou.
Premýšľate, ako cukrári dosiahnu toho, že je ovocie na koláči tak krásne lesklé? Pomáhajú si jednoduchou glazúrou z ľahko roztopeného marhuľového či iného svetlého džemu, prípadne z rozpustenej želatíny. Mimochodom, želatinou môžete ovocie na koláčovom korpuse ešte vo forme zaliať celé – získate tak zákusok, ktorý milujú hlavne deti (ale aj dospelí si na ňom radi pochutnajú).
Jak ozdobiť koláč krémom
Zatiaľ čo naše babičky zdobili koláče tradičným, hutným maslovým krémom, dnes sa okrem neho využíva aj množstvo ľahších alternatív – z mascarpone, krémového syra a pod. Krémom môžete buď nazdobiť len vrch korpusu, alebo ním potrieť koláč navrchu aj po stranách a zdobenie pridať na tento základ. Môžete zdobiť len jednou farbou krému, ale aj rôznymi odtieňmi – je len na vás či na vkuse oslávenca, akú podobu zvolíte.
Na zdobenie krémom budete potrebovať cukrársky sáčok so špičkou. Na výber máte množstvo tvarov a veľkostí tejto špičky, vďaka ktorým vytvoríte najrôznejšie kvety, girlandy a radu ďalších krémových ozdôb. Skúsiť môžete taktiež vytvoriť obrázok z krému, nápis alebo číslo s vekom oslávenca.
Koláče účastníkov kurzu „Zdobenie koláčov"
Jak ozdobiť koláč šľahačkou
Tradičná šľahačka možno v súčasnosti ustupuje „exotickejším“ krémom, ale aj tak sa pri zdobení koláčov stále využíva. Ak k dekorácii zvolíte práve ju, pamätajte, že je treba vyšľahať ju naozaj do tuha. Mala by byť pevná, lesklá a hladká.
Šľahačku môžete využiť „len“ na samotné vytváranie dekorácií, dá sa s ňou ale aj potrieť celý koláč. Ako ozdobiť boky koláča? Záleží len na vás – šľahačkou alebo krémom môžete boky úplne zakryť alebo len ľahko až nedbalo pomazať (potom vznikne tzv. nahý koláč neboli naked cake). Môžete ich nechať hladké alebo dozdobiť najrôznejšími striekanými dekoráciami. Podobne ako pri kréme využijete pre šľahačku zdobiaci cukrársky sáčok so špičkou.
Jak ozdobiť koláč čokoládou
Ďalšou koláčovou klasikou je čokoláda, ktorá sa používa ako do základu cesta, tak do krémov i na zdobenie. Aké dekorácie z nej môžete vyrobiť? Okrem klasickej čokoládovej polevy, ktorou koláč zalijete buď celý, alebo ju naoko ledabolo necháte stekať po okrajoch na boky, môžete jednoducho nožom naškriabať čokoládové hoblinky a koláč nimi posypať. Ak chcete jemnejšie zdobenie, dá sa čokoláda aj nastrúhať.
Obľúbené sú rovnako najrôznejšie obrazce z čokolády. Ako vyrobiť tieto čokoládové ozdoby na koláč? Požadovaný tvar jednoducho nalejete či nastriekate na pečiaci papier, a až čokoláda stvrdne, opatrne ju odlepíte. Takto môžete vyrobiť najrôznejšie kvety, lístky, ale aj abstraktné „mriežky“ a pod.
Jak potiahnuť koláč
Padli vám do oka koláče potiahnuté marcipánom alebo inou potahovacou hmotou? Aj keď toto zdobenie vyžaduje istú dávku zručnosti, určite sa ho nemusíte báť. Marcipán dobre prehnietť, prípadne obarviť potravinárskym farbivom, vyvaľkajte z neho asi 0,5 cm tenkú placku požadovanej veľkosti a tú potom preneste na koláč. Hmotu na koláči starostlivo uhladíte, odrezajte prebytočné časti a začistite.
Urobila sa vám niekde trhlinka alebo nechcený záhyb? Nevadí! Nedokonalosti môžete jednoducho zamaskovať ďalším zdobením. Třeba z marcipánu v inom odtieni alebo zo zvyšku, ktorý vám zostal po potiahnutí koláča. A pamätajte, že oslávenca predovšetkým ocení snahu a prácu, ktorú ste si s výrobou koláča dali, takže rozhodne nebude riešiť nejakú tú „chybičku“.
Jak ozdobiť koláč živými kvetinami
Stále častejšie cukrári využívajú ako dekorácie na svoje výtvory aj jedlé kvety. Ako použiť živé kvety na koláč? Postup je jednoduchý. Vyrazte do prírody či na záhradu a natrhajte si kvety, o ktorých si ste úplne istí, že sú jedlé (zoznam tých vhodných nájdete na internete, najčastejšie sa ale používajú napríklad sedmokrásky, fialky alebo afrikány). Tieto potom očistené „posaďte“ na krém či polevu do požadovaného obrazca (alebo skrátka len tak).
Ďalšou možnosťou, ako pripevniť živé kvety na koláč, je lepenie pomocou rozpustenej čokolády (ideálne bielej, aby nebola tak vidieť). Kvety môžete zdobiť ako vrchnú časť koláča, tak aj jeho boky.
Jak ozdobiť koláč pre deti
Detské koláče majú množstvo podôb. Zďaleka totiž nemusia kopírovať tradičnú guľatú formu – nájdete medzi nimi koláče v tvare áut, zvieratiek, princezien, hradov, ale napríklad aj vesmírnych lodí. Do ich výroby sa síce väčšinou púšťajú skúsenejší či profesionálni cukrári, ale to neznamená, že to nemôžete skúsiť aj vy! Ostatne na internete nájdete množstvo návodov a videí, ktoré vás výrobou takýchto koláčov prevedú.
Samozrejme aj tradičné guľaté koláče sa môžu premeniť v poriadnu porciu zábavy. Nazdobiť ich môžete farebným fondánom, pridať marcipánové figúrky, vytvoriť vzor z obľúbených cukríkov alebo čokoládových tyčiniek vášho potomka, zapichnúť do koláča lízátka, pridať môžete aj nejakú tú skutočnú drobnú hračku.
Veľmi obľúbené sú taktiež najrôznejšie „zapichovátka“, ktoré predstavujú ďalší spôsob, ako zdobiť koláč. Ako vyrobiť zápich na koláč? Nie je to nič zložité, stačí vám špajľa, lepidlo, papier a fantázia. Z papiera dvakrát vystřihnete požadovaný tvar (kolečko, hviezdičku, obláčik, bábiku, autíčko a pod.), pridáte malovanku alebo nápis a obe časti slepíte tak, aby medzi nimi bola špajľa. A je hotovo!
Hitom posledných rokov sú medzi deťmi obrázky z jedlého papiera. Malý oslávenca tak môže mať na koláči svoju obľúbenú rozprávkovú či komiksovú postavu, ale napríklad aj fotografiu. V cukrárňach aj na internete nájdete množstvo papierov s najrôznejšími motívmi, prípadne si môžete nechať vytlačiť túto špeciálnu dekoráciu podľa svojich predstáv. Ako použiť jedlý papier na koláč? Papier sa napevní na koláčový korpus s pomocou špeciálneho gélu, ktorý zabráni jeho presiaknutiu a zvýrazní farby na papieri.
Inšpirácia u tých najlepších
Rádi by ste do tajov zdobenia koláčov prenikli viac? Chystáte dôležitú narodeninovú oslavu a chcete oslávenca prekvapiť vlastnoručne upečeným a nazdobeným koláčom, za ktorý by sa rozhodne nestydel ani cukrár-profesionál? Potom sú pre vás ako stvorené naše online kurzy!
Vo Veľkom kurze zdobenia koláčov s majsterkou ČR vás do svojho umenia nechá nahliadnuť Eva Dlouhá, Majsterka cukrárka ČR 2019, ktorej koláče si objednávajú ľudia z celého sveta. Naučí vás predovšetkým prácu s modelovacou a potahovacou hmotou, vďaka ktorej vykúzlite koláče všetkých farieb i tvarov.
Obľúbená lektorka Zdeňka Michnová vás vo svojom kurze Zdobenie koláčov naučí potahovaniu a zdobeniu koláčov maslovým krémom i cukrovou hmotou a ukáže vám, ako modelovať najrôznejšie ružičky alebo mašle, ale aj ako urobiť koláčové lízátka.
Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!
Diskusia
Pre pridanie príspevku si najprv vytvorte profil:
Máte už vytvorený profil? Prihláste sa kliknutím sem.