Lekcie kurzu:
Ako zbierať huby na jar? Pozrieme sa do mestského parku a kurz mykológie nám otvorí výbornú hubu, sírovec žltooranžový.
V rozpoznávaní húb sa vám určite hodí aj zručnosť rozpoznať liečivé huby. Dozviete sa napríklad, že kráľovská huba Reishi, ktorá sa predáva v lekárňach, je lesklokorka lesklá, teda ganoderma lucidum. Mykológ Zdeněk Hájek vás naučí, ako v lese nájsť a rozpoznať nielen lesklokorku, ale aj ďalšie liečivé huby, ako je napríklad hlíva ustricová.
V tomto diele kurzu hubárčenia sa naučíte, ako vyzerá jarná huba májovka. Ako túto hubu spoznať a kde ju hľadať. Čírovka májovka je vynikajúca jedlá huba z čeľade čírovkovitých a každý hubársky košík bude plesat radosťou, keď sa v ňom májovka objaví.
Choroš je rod húb, ktorý stojí za poznanie. Chorošov existujú stovky druhov. Aké druhy chorošov u nás rastú, kde ich nájsť a na čo sa hodia, to sa dozviete v tomto diele. Z choroša sa tiež vyrábajú klobúky a presne taký klobúk má v tomto diele mykológ Zdeněk na hlave. Troudnatec kopytovitý je choroš, ktorý sa hodí práve na výrobu klobúkov a práve týmto chorošom otvára hubár Zdeněk tento diel mykologického kurzu.
Ľudia im často hovoria šampiňóny, aj keď je to pečiarka. Kedy im hovoriť šampiňóny a kedy pečiarky? Aké druhy sú jedlé a aké nie? Existujú nejedlé alebo jedovaté druhy pečiarky? Kde ich nájsť? Na tieto otázky vám prinesie odpovede práve tento diel hubárskeho kurzu.
Prosím, pošlite mi názov alebo popis kurzu, ktorý chcete preložiť.
Aké huby zbierať na jar? Kam chodiť na jarné huby? Predstavíme si niekoľko druhov jarných húb, ako je napríklad májovka, závojenka alebo špička obyčajná. Dozviete sa tak, že závojenka jarná síce nie je smrteľne jedovatá, ale môže vyvolať veľké zdravotné problémy. Hneď na začiatku vám Zdeněk ukáže skvelý atlas húb, ktorý určite nájdete v antikvariáte, a tiež hubársku encyklopédiu, ktorá je užitočným sprievodcom pre hubárov.
Leto už je pre hubárov oveľa zaujímavejšie obdobie, pretože rastú desiatky druhov húb, ktoré môžeme zbierať ako na sušenie, na mrazenie, tak aj na priamu konzumáciu. Radu z nich určite poznáte. Muchotrávka ružovka je skvelá huba. Muchotrávka sivá sa na zber veľmi nehodí, aj keď jedovatá nie je. Muchotrávka slamenožltá je mierne jedovatá, ale v lete nájdete aj inú muchotrávku, ktorá je smrteľne jedovatá. Ako spoznať nielen muchotrávky, ale aj ďalšie letné huby, to sa dozviete v tejto časti.
Jesenné druhy húb sú jednou z najzaujímavejších častí tohto hubárskeho kurzu. Či už doma máte atlas húb alebo nie, dozviete sa zaujímavé veci o zbieraní húb na jeseň. Napríklad to, že nie je václavka ako václavka. Táto skvelá huba na nakladanie sa na jeseň objavuje v niekoľkých druhoch. Asi najznámejšia je václavka obyčajná a václavka smreková. Niektoré václavky sú za surova jedovaté. Ako václavky spracovať a aké ďalšie huby zbierať na jeseň, to sa dozviete v tejto časti.
Aké huby zbierať v zime? Aj hubár začiatočník sa podľa tohto návodu naučí, aké huby sa dajú v zime zbierať a ako si pochutnať na hubách aj počas Vianoc. Viete o tom, že kedysi boli huby súčasťou štedrovečerného stola? Počuli ste niekedy o hubách ako penízovka sametová, ktorá rastie v trskoch a je pokrytá slizom, ktorý ju chráni pred mrazom? Na túto hubu chodí mykológ Zdeněk na Štedrý deň a robí z nej typické vianočné jedlá ako je hubový kuba alebo hubník. Hlíva holubia, hlíva ustricová alebo kržatka zimná, to sú ďalšie zimné huby, ktoré si predstavíme v tomto diele hubárskeho kurzu.
Prekladá sa, že čím viac vody, tým lepšie huby rastú. Je to však trochu inak. Mykológ Zdeněk Hájek a jeho hubársky kurz sú niečo iné ako atlas húb. Kurz mykológie vám prináša nielen spoznávanie húb, ale tiež sa v ňom dozviete, čo všetko ovplyvňuje rast húb a ako spoznať obdobie, kedy huby rastú a kedy nie.
Tradujú sa medzi hubármi, že keď budeme odrezávať huby nožom, tak zvyšok zhnije a podhubie odumrie. Máme huby vykrútiť alebo odrezať aj s nohou, alebo odrezávať len klobúčiky? Zbierame hríby rovnako ako iné druhy húb? Máme zbierať len dospelé huby, alebo môžeme zbierať aj mladé? Môže nesprávny zber húb narušiť ich rozmnožovanie? Ako a kedy sa uvoľňujú výtrusy z húb? Odpovede na všetky tieto otázky nájdete v tomto diele mykologického kurzu.
Ako zbierať huby a do čoho ich ukladať pri zbieraní? Čo je to sekundárna otrava z húb a ako vzniká? Môžu sa huby zbierať do igelitovej tašky? Ako vybrať správny košík na zber húb? Môže byť sekundárna otrava hubami nebezpečnejšia než otrava konzumáciou jedovatej huby? Rozpoznávanie húb je užitočná zručnosť, ale dôležité je aj vedieť huby správne ukladať. V tejto časti hubárskeho kurzu sa dozviete, ako na to.
Ako sa zachovať, keď už nastane otrava po požití húb? Najlepšie je samozrejme predísť tomu tým, že budeme zbierať len tie druhy, ktoré bezpečne poznáme. Keď sa už niekto otrávi hubami, mal by tomu venovať pozornosť a postupovať podľa rád mykológa Zdeňka. V tomto diele mykologického kurzu sa dozviete, ako pri otrave hubami postupovať.
Prvotným rozdelením môžeme huby rozdeliť do dvoch skupín. Tou prvou skupinou sú huby vreckaté a tou druhou huby stopkovýtrusé. Pozrieme sa aj na ďalšie spôsoby rozdelenia húb. Určite viete o tom, že niektoré huby sa kamarátia s niektorými druhmi drevín. Napríklad klouzky nájdeme hlavne v modřínových porastoch. Mykológ Zdeněk vám tiež vysvetlí pojmy, ktoré ste už určite niekedy počuli. Hribovité huby. Bedlovité. Lupinaté. Mykorízne. K hubárskym zručnostiam patrí aj porozumenie tomu, ako huby rozdeľovať. A presne to sa naučíte v tomto diele hubárskeho kurzu.
Huby môžeme rozdeliť aj podľa toho, kde sa im tvoria výtrusy. Najväčšia skupina sú hľuzovité huby, u ktorých sa tvoria výtrusy na spodnej strane klobúka na rúrach. Ľudovo sa tomu hovorí rôzne, ale správne sú to rúry. Huby sa tiež delia podľa farby výtrusov. Keď dáte hubu cez noc do pohárika a pod ňu dáte papier, zistíte, akú farbu majú výtrusy. Je to veľmi dôležitý rozlišovací znak. Pozrite sa na tento diel mykologického kurzu a naučte sa rozpoznávať huby podľa výtrusov.
Najznámejšou a najzaujímavejšou skupinou sú pre hubárov hřibovité huby a zvlášť samotné hřiby. Na začiatku je ideálne zamerať sa na takzvané praváky. To sú hřiby, ktoré po rozkrojení nemodrejú, nečervenajú, jednoducho sú čisto biele. Z týchto hřibov sú najznámejšie hřib smrekový a hřib dubový. Mykorhizou sa viažu k dubom a k smrekovcom. Okrem týchto jedlých a vynikajúcich hřibov máme aj iné druhy hřibov, z ktorých niektoré sú nejedlé, jedovaté aj prudko jedovaté. Tento kurz hřiby predstavuje takým spôsobom, že pri ich zbieraní nemôžete urobiť chybu.
Holubinky sú zaujímavou skupinou húb. Na Slovensku rastie viac ako 100 druhov. Medzi holubinkami nájdete druhy jedlé, nejedlé a dva druhy sú mierne jedovaté. Holubinky majú tú zvláštnu vlastnosť, že sa dajú určovať podľa chuti. Musíme však spoznať, že sa naozaj jedná o holubinku. A ako to spoznáme? Existuje jeden spôsob, s ktorým vás mykológ Zdeněk oboznámi v tomto diele hubárskeho kurzu.
Existujú jedlé druhy muchomôrky, ale aj nejedlé, nevábnej chuti, jedovaté a dokonca aj smrteľne jedovaté. Najobľúbenejším druhom a najskôr sa objavujúcim je muchomôrka ružovka, ľudovo nazývaná masák. Tá sa veľmi dobre pozná podľa toho, že ako na požieračoch, tak po pomačkaní ružovie a ružovo sa jej zafarbuje aj klobúk. V tejto časti mykologického kurzu sa tiež dozviete, kde sa vzal jej názov a prečo sa muchomôrka volá muchomôrka.
Penízovka dubová je malá jarná huba, ktorú nachádzame vo veľkosti 2 až 4 centimetre. V tomto diele mykologického kurzu sa dozviete, ako ju spoznať, a tiež sa spoločne s hubárom Zdeňkom pozriete, ako vyzerá typické miesto, kde penízovky rastú. Tentokrát je dokonca veľmi patrný čarokruh, v ktorom budeme huby zbierať.
V tejto časti budeme so Zdeňkom zbierať chorošovitú hubu, ktorá rastie v Borskom parku na suchej ležiacej vŕbe. Rovnako ako sírovec, aj táto huba je v mladosti jedlá. Naučte sa rozpoznávať choroš šupinatý a staňte sa skúsenejším hubárom!
Pri pátraní po májovkách sme náhodou v hustej krovinatej poraste narazili na zaujímavý druh kačenky. Obvykle poznajú hubári kačenku českú, čo je huba podobná smrčkom. Kačenka sa od smrčku odlišuje tým, že má klobúk prirastený len k vrcholu nohy. My sme s kamerou objavili ale iný druh kačenky a tú vám tiež v tomto dieli predstavíme. Kačenka náprstkovitá sa vyskytuje v teplých krajinách a u nás je jej výskyt veľmi vzácny.
S kamerou sme objavili skupinku závojeniek. V tomto prípade ide o závojenku plotnú, niekedy tiež označovanú ako závojenka násypová alebo závojenka hlohová, pretože ju často nájdeme pod hlohom. A práve pod hlohom sme s mykologom Zdeňkom túto závojenku našli. Závojenka má ružové výtrusy a nemôžeme si ju vďaka tomu splývať s májovkou. Závojenka plotná je jarná huba a rozhodne stojí za to, naučiť sa túto hubu spoznávať.
Najpritažlivejšou skupinou sú pre hubárov huby jedlé. To sú huby, ktoré môžeme bez obáv konzumovať a spracovávať, aniž by nám hrozili žalúdočné, črevné alebo tráviace ťažkosti. Samotnú skupinu jedlých húb môžeme rozdeliť na huby dobré jedlé, jedlé a menej kvalitné. Ďalšou skupinou sú huby nejedlé. To sú huby, ktoré nie sú jedovaté, ale ich chuť je nevábna. V tomto diele hubárskeho kurzu sa pozrieme aj na huby jedovaté a smrteľne jedovaté.
Existuje niekoľko jedovatých dvojníkov, ktoré sa od seba odlišujú niekoľkými znakmi. Tieto znaky nás naučí hubár Zdeněk rozpoznávať a na konkrétnych ukážkach húb nám ukáže, ako sa v nich vyznať. Pozrieme sa napríklad na pečiarku zapáchajúcu, ktorá sa podobá pečiarke ovčej. Pozrieme sa tiež, ako rozlíšiť bedľu záhradnú a bedľu červenajúcu. Väčšina ľudí netuší, že aj bedľa môže byť jedovatá.
Medzi naše najjedovatejšie huby sa kedysi radila muchotrávka zelená a jej bielené varianty, prípadne muchotrávka jízlivá. Otrava sa prejavuje po dvoch až šiestich hodinách, kedy už má človek poškodené pečeň a obličky, často už nevratne, ale predsa sa dá ešte zachrániť, keď sa dostane včas do odbornej lekárskej starostlivosti. Neskôr sa zistilo, že oveľa nebezpečnejšie otravy spôsobuje pavúčinec skvelý alebo pavúčinec plyšový. Ako sa vyznať v jedovatých hubách vás mykológ Zdeněk Hájek naučí v tomto diele hubárskeho kurzu.
Niektoré druhy teplomilných húb nachádzame v južnejších častiach našej krajiny, napríklad na Južnej Morave alebo aj v iných teplých lokalitách a na vápenatých pôdach. V súvislosti s otepľovaním planéty sa u nás začali objavovať aj huby, ktoré u nás predtým nerástli. Jedným z typických predstaviteľov exotickej huby je pečárka pruhovaná. V tejto časti mykologického kurzu sa pozrieme aj na celú radu ďalších vzácnych a exotických húb, ktoré v atlase húb nenájdete.
Labužníci veľmi vyhľadávaná huba je ucho Jidášovo. Je to huba, ktorú, keď neprší, tak ani nenájdeme. Akonáhle sa objavia jemné a dlhotrvajúce dažde, tak sa táto huba “oživí” a je vidieť. Môžeme ju nájsť hlavne na polozoschnutých vetvách bez čierneho, ale niekedy ju nájdeme aj na vetvách brezy. Je to vynikajúca huba, ktorá je chrupavčitá a môžeme ju napríklad pridávať do šalátov.
Veľmi vzácna huba z okruhu bruchatkovitých húb je škárka hviezdicovitá. Väčšinou rastie na pasienkoch, kde sa pasie dobytok. Táto krásna huba určite poteší oko každého hubára.
Táto krásna hnedá huba sa u nás v posledných rokoch dobre množí, ale lesníci ju veľmi radi nemajú. Mykológ Zdeněk Hájek vám v tomto diele hubárskeho kurzu vysvetlí, prečo lesníci nemajú túto hubu radi.
Zvláštnou skupinou sú huby, ktoré vyrastajú takzvane z vajíčka. Najprv vyrastie vajíčko, ktoré neskôr praskne a vyrastie z neho nožička, ktorá sa odborne nazýva nosič. V tejto časti vám Zdeněk predstaví jednu vzácnu hubu tohto typu, psivku. Volá sa psivka Ravenelova.
Lesklokorka je huba s liečivými účinkami, ktorá sa predáva veľa v Japonsku, ale teraz sa predáva už aj u nás. Jej obchodný názov je Reishi a v tomto diele mykologického kurzu vám Zdeněk ukáže tri druhy lesklokorky.
Prášivky sú biele guľaté huby, ktoré sa objavujú medzi prvými jarnými hubami. Prášivka černavá, prášivka šedivá alebo prášivka maličká, to sú huby, ktoré nám Zdeněk ukáže. Pýchavka sa píše s tvrdým “y”. Správne teda “pýchavka” a nie “píchavka”. Jej názov je totiž odvozený od slova, ktoré už sa v češtine nepoužíva, a to “pýchati”, čo znamenalo “fúkať”. A čo má pýchavka spoločné s fúkaním, to už sa dozviete vo videu od mykologa Zdeňka. Rozpoznávanie húb pre vás bude po zhliadnutí tohto dielu hubárskeho kurzu zase o niečo jednoduchšie.
Jedným z prvých letných húb sú polničky. Máme niekoľko druhov týchto húb, ako napríklad polnička ranná, polnička natvrdlá alebo polnička polokulovitá. V tejto časti mykologického kurzu vám Zdeněk ukáže, kde polničky hľadať a ako ich spoznať.
Penízovky sú veľmi rozsiahly rod. Môžeme nájsť penízovku provázkovú, to je maličká huba, ktorá rastie už na jar a nie je jedlá. Potom je penízovka dubová, ktorej sa ľudovo hovorí lesná špička. Penízovka dubová je jedlá a zbierame len klobúčiky. V tomto diele mykologického kurzu sa pozrieme aj na penízovku červenonohú a ďalšie druhy penízovek.
Zaujímavé huby sú takzvané podhúbne huby. To sú huby, ktoré vyrastajú ako prvé po daždi, keď predtým bolo sucho. Jedna skupina sú krehotiny. Tieto sú väčšinou jedlé a zbierame len klobúky. Podobné huby sú hnojníky. Niektoré sa objavujú už niekoľko hodín po daždi. V tejto časti hubárskeho kurzu sa naučíte tieto huby rozpoznávať.
Táto pomerne vzácna huba sa vyznačuje tým, že rastie na suchých vetvách jedlí. Predtým sa jej hovorilo kožovka Mougeotova, podľa jej objaviteľa. V tejto časti mykologického kurzu sa naučíte kožovku spoznávať.
Zbierať huby chodíme na rôzne miesta, a keď budete vedieť, kam sa vydať v rôznych ročných obdobiach, stačí už len strčiť do vrecka atlas húb a vyraziť do toho správneho lesa. V tomto diele mykologického kurzu vám hubár Zdeněk vysvetlí, ako sa vyznať v rôznych hubárskych miestach.
Ak s hubárčením zatiaľ nemáte žiadne skúsenosti, dostanete v tejto časti pár dobrých hubárskych rád od skúseného mykológa.
Je všeobecne známe, že väčšina hubárov chodí zbierať huby od jari do konca októbra. Huby však rastú po celý rok. V tomto diele mykologického kurzu vám hubár Zdeněk povie, kedy aké huby rastú.
Existuje celá rada mýtov o hubách. Napríklad to, že huby by sa druhý deň po uvarení už nemali ohrievať, pretože sú potom jedovaté. Keď vezmeme striebornú lyžičku a ponoríme ju do odvaru z jedovatých húb, lyžička zčerná. Hubárskych mýtov je celá rada a mykológ Zdeněk vám v tomto dieli hubárskeho kurzu povie, ako to s hubárskymi mýtmi naozaj je.
V Slovenskej republike je to celkom jednoduché. Z lesa si môžeme odniesť ľubovoľné množstvo húb, a to aj opakovane. V iných krajinách však platia rôzne pravidlá. Niektoré miesta napríklad povoľujú vstup do lesa len v nepárnych alebo párnych dňoch, inde je zber obmedzený na dva kilogramy na osobu a v niektorých krajinách sa huby nesmú zbierať vôbec. V tejto časti mykologického kurzu vám hubár Zdeněk povie, aké sú rôzne obmedzenia zberu húb v zahraničí.
Jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania húb je sušenie. Je lepšie sušiť huby v sušičke, na sieti alebo v rúre? Viete o tom, že huby môžu byť pri správnom sušení zdrojom vitamínu D, ktorý je pre naše telo dôležitý hlavne v zimných mesiacoch? Ako správne sušiť huby vám vysvetlí mykológ Zdeněk v tomto diele hubárskeho kurzu.
Obľúbený spôsob spracovania húb na neskoršiu konzumáciu je ich zamrazovanie do mikrotenových sáčkov. Je lepšie zmraziť huby surové alebo podusené? Ako dlho vydržia huby v mrazničke? Na tieto otázky vám odpovie hubár Zdeněk v tomto diele mykologického kurzu.
Je niekoľko druhov húb, ktoré môžeme úspešne pestovať doma. Najčastejšie sa doma pestujú šampiňóny. Stačí si zaobstarať správny naočkovaný substrát a správne sa oň starať. Okrem šampiňónov môžeme doma pestovať aj iné druhy húb, ako je napríklad hliva ustricová. Keď sa nám podarí, môžeme z jednej sadby zožať aj niekoľko kilogramov húb. Ako začať s domácim pestovaním húb vám v tomto diele hubárskeho kurzu povie mykológ Zdeněk Hájek.
Huby, ktoré bezpečne spoznáme, môžeme zbierať sami. Keď si nie sme istí, pomôže nám atlas húb. S určením niektorých húb nám pomôže aj tento hubársky kurz. Na koho sa ale obrátiť, keď si s určením huby nedokážeme poradiť sami? To sa dozviete v tomto diele mykologického kurzu od hubára Zdeňka.
Tu môžete komunikovať s lektorom a ostatnými účastníkmi kurzu.
Hana Švejdová
29. 4. 2024
Dobrý večer. A máme tady jaro - a houby už také začínají růst. Před několika dny mně dokonce přišla poštou objednaná sadba hub - Březák s červenou hlavou jako má osikový - ale ten má tmavší nožičku a tak je hezčí. Pod břízou je se světlou. Kdysi jsem měla objednané stejným způsobem i ryzce - a opravdu vyrostly. O léčivých houbách máme i jeden semestr Virtuální Univerzity třetího věku.
Kurzy pro radost
Děkujeme vám, Hano, za vašich pět hvězdiček k našemu "Velkému kurzu houbaření"! Jsme rádi, že jste nadšenou houbařkou a že se vám daří pěstovat houby přímo u vás doma. Je skvělé slyšet, že vaše zájmy se rozšiřují i do oblasti léčivých hub a že se vzděláváte i na Virtuální Univerzitě třetího věku. Doufáme, že kurz vám poskytl hodnotné informace a tipy, jak na houbaření, a že vaše nadšení pro přírodu a houby bude nadále růst.
Víťa z Kurzů pro radost